Yoga Nidra

Djihi Marianne

Yoga Nidra

Bij deze yoga hoef je helemaal niets. Je gaat languit liggen en door de instructies bereik je een volledige ontspanning. Dit is de yoga van de slaap. Maar dan van de bewuste wakkere slaap. Je verkeert in diepe ontspanning en maakt een reis door de lagen van je bewustzijn.

De oude yoga tekst van de ‘Mandukya Upanishads’ verwijst naar vier verschillende stadia van Yoga Nidra. Eerst leggen we het lichaam in savasana (roerloze houding). Dan beginnen we met het stilleggen van de overactieve bewuste geest. Je raakt in een diep staat van rust. Vervolgens komen we in een meditatieve staat, dit is een staat van ‘ultieme harmonie’, waarbij de hersengolven vertragen en een subtiele euforie ontstaat. Verdergaand komen we dieper in stilte en dit resulteert in Antar Mouna, een zeer lucide staat van heldere aanwezigheid, zonder dualisme.

  • Yoga Nidra is niet alleen heerlijk diep ontspannend, het is vooral heilzaam en helend op het geestelijke niveau.
  • Lichamelijk hersteld het lichaam zich van verkrampingen, spanningen en emotionele ballast. Het is een weldaad voor het zenuwgestel.
  • Mentaal beleef je grotere harmonie doordat je het dagelijkse leven van je voelt afglijden. We komen dan in de conflictloze en gedachtenloze staat.
  • Yoga Nidra brengt je op een hoger en dieper niveau, waar het onbewuste naar de opperlvakte komt en gezuiverd wordt van haar invloeden. Je verkeert in een diepe droomloze slaap maar je bent vokomen bewust van de omgeving.
  • Dit is de meest toegankelijke beoefening van meditatie die naar de staat van gelukzaligheid voert.
  • Yoga Nidra lijkt wellicht op een luie yoga, het bewerkstelligd en is een diepgaande en geestverruimende spirituele beoefening.

De workshop wordt gegeven door Djihi Marianne, ervaren Advaita Yoga lerares uit Rotterdam.

Website: www.advaita-yogaschool.nl