Stemimprovisatie

Anita Kooij

Stemimprovisatie

In de workshop stemimprovisatie onderzoek je de verschillende kleuren en diepten in je stem en de eindeloze manieren waarop je deze tot expressie kunt brengen via klank en geluid.

We werken met een brede opvatting van muziek en zang: in mijn perceptie omvat ‘zang’ ieder mogelijk geluid dat door de menselijke stem gemaakt kan worden. In die zin ontstaan ‘muziek’ en schoonheid vanuit de kwaliteit van aandacht voor de klanken en geluiden die puur in het NU in gedeelde aanwezigheid geboren worden. In de sessie komen twee aspecten aan de orde: het individuele stemwerk waarbij je op een onderzoekende manier je stem en de relatie met je lichaam exploreert en beschikbaar maakt wat in jezelf wil klinken. En daarnaast improvisatie in een ensemble waarin je samen met anderen gaat improviseren met de vocale muziek die in het hier en nu ontstaat.

In het individuele stemwerk maak je diep contact met de ruimte en stilte in jezelf en open je je vanuit je hart voor wat zou kunnen gaan komen.Je laat jezelf rusten in het vertrouwen dat het mogelijk is voortdurend te balanceren tussen luisteren (geduld en aanwezig zijn), bewust kiezen en overgave aan ‘what is’.

In het ensemble werken er met het principe van kopiëren , intuïtieve keuze en vooral het vermogen om te luisteren en jezelf over te geven aan de bestaande geluiden en deze te ondersteunen. Je laat zelf meenemen door het moment terwijl je tegelijkertijd bewust contact houdt met jezelf en je mede zangers.

In het huidige moment ontstaat een compleet ‘sound eco-system’ een vocale compositie in de tijd, die alleen hier en nu, met de aanwezige mensen gecreëerd wordt en dus uniek is. Alle patronen en kleuren van muziek zijn mogelijk, van ambient geluidstapijten, via bewegende ritmische golven en tot aan tedere melodieën. Niets valt te voorspellen en vaak verrassen we onszelf door wat het moment voor ons in petto heeft. De workshop is open voor iedereen, met of zonder zang of stemervaring.

Begeleiding:
Anita Kooij is een ervaren bodyworker en stemimprovisator. Ze is onderdeel van de vocal group Genetic Choir in Amsterdam en werkt daarnaast met allerlei vormen van improvisatie, variërend van stem tot dans (tango en contactimprovisatie) .Haar manier van werken gaat in eerste instantie over de ervaring van je diepste zijnsgrond via je lichaam, waar de stem een zuiver en intiem onderdeel van uitmaakt. Zonder ’doen’ kwetsbaar, echt en authentiek Zijn. Van daaruit begeleidt ze mensen naar het laten ontstaan van natuurlijke en authentieke expressie via stem, dans, en spel in het hier en nu. Anita wordt ervaren als een open, sensitieve, speelse, gedreven en liefdevolle begeleider.

Website: www.beingmoved.nl